duminică, 29 mai 2011

FC Barcelona a învins Manchester United şi a câştigat trofeul Ligii Campionilor

FC Barcelona a câştigat trofeul Ligii Campionilor, al patrulea din istoria clubului, după ce a învins, sâmbătă, pe Wembley, cu scorul de 3-1 (1-1), formaţia Manchester United, în finala competiţiei.   Trofeul Ligii Campionilor a fost ridicat de francezul Eric Abidal, care a primit şi banderola de la căpitanul obişnuit al catalanilor, Carles Puyol.
După ce toţi jucătorii echipei catalane au primit medaliile de la preşedintele UEFA, Michel Platini, Puyol i-a oferit banderola lui Abidal, lăsându-l pe acesta să fie primul care ridică trofeul, lucru pe care îl face în mod obişnuit căpitanul de echipă.
Eric Abidal a fost diagnosticat în martie cu o tumoare la ficat.
Golurile echipei spaniole au fost marcate de Pedro Rodriguez '27, Messi '54 şi Villa '69, în timp ce pentru formaţia Manchester a punctat Rooney '34.


FC Barcelona a deschis scorul în minutul 27, prin Pedro Rodriguez, care l-a învins pe Van der Sar cu un şut la colţul scurt, după ce a primit o pasă excelentă de la Xavi Hernandez.
Manchester restabileşte egalitate, în minutul 34, prin Wayne Rooney, după o combinaţie cu Giggs, aflat într-o poziţie suspectă de ofsaid.
Barca îşi majorează diferenţa, scor 2-1, după ce Messi l-a surprins cu un şut din afara careului pe portarul Van der Sar.


David Villa ridică scorul la 3-1 cu un şut la vinclu, de la aproximativ 18 metri.
FC Barcelona: 1. Valdes - 2. Alves (5. Puyol '89), 14. Mascherano, 3. Piqué, 22. Abidal - 16. Busquets, 6. Xavi, 8. Iniesta - 7. Villa (15. Keita '86), 10. Messi, 17. Pedro (20. Afellay '90+2). Antrenor: Josep Guardiola.
Manchester United: 1. Van der Saar - 20. Fabio (17.Nani '69), 5. Ferdinand, 15. Vidic, 3. Evra -25. Valencia, 16. Carrick (18. Scholes '77), 11. Giggs, 13. Park -10. Rooney - 14. "Chicharito" Hernandez. Antrenor: Alex Ferguson.
Cartonaşe galbene: Alves '60, Víctor Valdes '85 / Carrick '61, Valencia '79
Finala Ligii Campionilora fost condusă de o brigadă de arbitri din Ungaria, avându-l la centru pe Viktor Kassai. El a fost ajutat de asistenţii Gabor Eros şi Gyorgy Ring şi de asistenţii suplimentari Mihaly Fabian şi Tamas Bognar. Arbitru de rezervă a fost Istvan Vad.
Argentinianul Lionel Messi a marcat cel de-al 12-lea gol în Liga Campionilor şi al 53-lea în toate competiţiile în acest sezon.
FC Barcelona şi Manchester United s-au întâlnit pentru o doua oară într-o finală de Liga Campionilor, după cea din 2009, câştigată tot de FC Barcelona cu scorul de 2-0, prin reuşitele lui Eto'o şi Messi.
Pentru câştigarea trofeului, FC Barcelona va primi un premiu record în valoare de 126 de milioane de euro, în timp ce Manchester United va încasa 73 de milioane de euro.
La meciul disputat pe arena Wembley din Londra au asistat aproximativ 70.000 de spectatori. Printre personalităţile prezente s-au aflat Prinţul Felipe de Bourbon, vicepremierul britanic Nick Clegg, Franz Beckenbauer, Johan Cruyff, fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, şi cântăreţul Eric Clapton.
FC Barcelona, care a mai câştigat trofeul în 1992, 2006 şi 2009, îi succede în palmares formaţiei italiene Internazionale Milano, care a trecut în 2010 de formaţia germană Bayern Munchen.
Acesta a fost ultimul meci la Manchester United pentru portarul Edwin Van der Sar.


Atac informatic la un post de televiziune: Un mesaj spam a anunţat moartea preşedintelui Băsescu

O adresă de e-mail atribuită postului de televiziune Antena 3 a fost folosită într-un atac informatic care anunţă moartea preşedintelui Traian Băsescu. Destinatarul e-mailului trebuie să acceseze un link de unde se descarcă un virus executabil, nociv pentru computer. Pentru a da şi mai multă credibilitate informaţiei, autorii atacului au folosit numele postului de ştiri Antena 3 în denumirea adresei de la care pare primită ştirea, o adresă însă inexistentă.




Textul integral al mailului:



"Subiect - Şocant! Preşedintele Băsescu a suferit un accident mortal!



Şoc naţional! Traian Băsescu este desfigurat după ciocnirea frontală a maşinii prezindenţiale cu un alt vehicul aflat în trafic. Imagini în premieră aici (link)"



Antena 3 a menţionat că nu are nicio legătură cu acest atac informatic şi a avertizat utilizatorii să nu acceseze link-ul, pentru a îşi proteja calculatorul.

sâmbătă, 21 mai 2011

LIGA 1 ÎN CIFRE. În ce clasamente sunt primele Vaslui, Dinamo şi Rapid. DE CE MERITĂ OŢELUL TITLUL

Oţelul merge direct în grupele Ligii Campionilor, iar FC Timişoara - în preliminariile aceleiaşi competiţii. În Europa League merg FC Vaslui, Rapid, Steaua şi Dinamo. Retrogradează în liga secundă patru formaţii: Craiova, Urziceni (două foste campioane ale României), Brăneşti şi Sportul (două dintre formaţiile care au promovat la începutul acestei stagiuni)      Pentru început, să consemnăm rezultatele ultimei etape:

Târgu Mureş - U Cluj 0-2
Pandurii - FC Vaslui 0-1
Rapid - FC Braşov 1-0
CFR Cluj - Steaua 1-3
Brăneşti - Bistriţa 2-0
Craiova - Gaz Metan 1-2
Timişoara - Dinamo 4-1
Astra - Oţelul 0-1
Sportul - Urziceni 5-1









Notă 1. GD reprezintă golaverajul, adică diferenţa dintre golurile marcate şi cele primite.


Notă 2. Clasamentul adevărului reprezintă suma dintre punctele pierdute acasă (se acordă 0 puncte pentru victorie, -2 pentru egal şi -3 pentru înfrângere acasă) şi cele câştigate în deplasare (se acordă +3 puncte pentru victorie, +1 pentru egal şi 0 pentru înfrângere în deplasare). Dacă o echipă are plus la adevăr, înseamnă că a câştigat mai multe puncte în deplasare decât a pierdut acasă şi vice-versa. Cu cât o echipă are mai multe puncte la adevăr, cu atât este mai sus şi în clasamentul general şi vice-versa.


Notă 3. În cazul egalităţii de puncte, două echipe sunt departajate după rezultatele din meciurile directe.

Notă 4. Sportul va începe sezonul viitor de Liga a II-a cu penalizare, deoarece nu a reuşit să îndeplinească baremul impus, de 25 de puncte.

Astfel, Oţelul merge direct în grupele Ligii Campionilor, iar FC Timişoara - în preliminariile aceleiaşi competiţii. În Europa League merg FC Vaslui, Rapid, Steaua şi Dinamo. Retrogradează în liga secundă patru formaţii: Craiova, Urziceni (două foste campioane ale României), Brăneşti şi Sportul (două dintre formaţiile care au promovat la începutul acestei stagiuni). Ar mai fi de remarcat că Universitatea Cluj s-a clasat înaintea concitadinei CFR.
Iată, mai jos, tabelul rezutatelor complete din această ediţie a Ligii I:Notă 1. Pe linie sunt meciurile jucate de echipe acasă, iar pe coloană - în deplasare.


Notă 2. VIC este Brăneşti, pentru a nu se confuda cu BRA care este Braşov.
În urma studierii rezultatelor, reies câteva aspecte foarte interesante. În primul rând, din totalul de 306 meciuri, gazdele au câştigat 142 de partide (46,4%), oaspeţii - doar 73 (23,8%), în timp ce 91 de partide s-au încheiat la egalitate (29,7%). Se spune că, în general, că un campionat este cu atât mai puternic cu cât se obţin mai multe victorii în deplasare.
În al doilea rând, în doar 42 din 153 de cazuri (27,5%) o echipă a reuşit să se impună de două ori (atât în tur, cât şi în retur) contra unei alte formaţii.
Spre exemplu, Oţelul nu a reuşit să învingă de două ori decât pe Astra, Craiova, Urziceni şi Sportul, ultimele fiind trei dintre cele patru echipe retrogradate ("dubla" cu Pandurii nu a fost inclusă, deoarece un succes a venit din decizia comisiilor).
Timişoara le-a bătut doar pe CFR şi Sportul de două ori.
Vasluiul a bătut de două ori pe Dinamo, Pandurii, Craiova, Brăneşti şi Sportul (ultimele 3 - retrogradate).
Rapidul şi-a asigurat în mare măsură locul de Europa League învingându-şi de câte două ori contracandidatele de la Gaz Metan şi CFR, la care se mai adaugă U Cluj.
Dinamo a bătut de două ori rivala Steaua, dar a pierdut ambele meciuri cu U Cluj, unde activează mai mulţi foşti dinamovişti.
Steaua a câştigat de câte 5 ori ambele partide disputate în compania unei formaţii, la fel şi Dinamo.
Gloria, Urziceni şi Sportul nu au bătut pe nimeni de două ori.


INFOGRAFIC - CINE PE CINE A BĂTUT ÎN LIGA I    În infograficul de mai jos se poate observa cum s-au bătut între ele echipele din Liga I. Se poate porni de la oricare echipă, în sensul acelor de ceasornic, fiecare echipă învingând-o (într-un meci) pe următoarea. Spre exemplu, Rapid a bătut pe Timişoara, Timişoara pe Vaslui, Vaslui pe Oţelul, ...., Sportul pe Rapid.    CLASAMENTE DUPĂ CRITERII RELEVANTE
Mai jos, vă prezentăm şase clasamente considerate relevante de noi: clasamentul turului şi al returului, clasamentul meciurilor jucate acasă şi în deplasare, respectiv al golurilor marcate şi primite.De precizat că la capitolul "clasamentul turului" am inclus şi prima etapă din retur, pentru că aceasta s-a disputat înainte de pauza competiţională şi, deci, reflectă forma de atunci a echipelor.
Aici ar fi de remarcat numărul foarte mic de victorii (în special în subsolul clasamentului). Urziceni nu a câştigat niciuna din cele 17 deplasări.
Interesant este că, atât în clasamentul golurilor marcate, cât şi în cel al celor primite, ordinea este foarte diferită faţă de clasamentul final.




De remarcat că singura echipă care este lider în mai mult de unul dintre cele şase clasamente (tur, retur, acasă, deplasare, goluri marcate, goluri primite) este Oţelul (campioana turului, a meciurilor jucate acasă şi a celor din deplasare). Astfel, deşi nu au nici cele mai multe goluri marcate, nici cele mai puţine primite, gălăţenii sunt primii atât la meciurile jucate acasă, cât şi la cele din deplasare. Asta îi face cea mai eficientă echipă şi, deci, o campioană meritorie. Timişoara, locul doi din Liga I, nu este prima în niciun clasament parţial, dar este pe locul doi în patru dintre ele.


De cealaltă parte, Sportul este pe ultimul loc doar într-unul din cele şase clasamente (tur), dar rezultatele dezastruoase din tur au tras-o în jos şi au "condamnat-o" la ultimul loc. Similar, Urziceniul este ultima atât la goluri marcate, cât şi la goluri primite, dar nu şi în clasamentul final.

Iar acum, odată cu terminarea campionatului, gândurile echipelor din partea superioară a clasamentului se mută către cupele europene, motiv pentru care vă întrebăm care dintre ele credeţi că va părăsi prima competiţia în care va fi angrenată (Oţelul este ultima în sondaj pentru că este calificată direct în grupele Ligii Campionilor - deci are minimum şase meciuri asigurate - şi este greu de crezut că va părăsi prima cupele euorpene).




Observăm că, deşi acesta a fost unul dintre cele mai echilibrate campionate din ultimii ani, ordinea de după tur a primelor patru clasate s-a păstrat şi după retur. De asemenea, primele opt echipe au rămas aceleaşi şi la jumătatea, şi la sfârşitul întrecerii interne (chiar dacă nu în aceeaşi ordine).

Aici ar fi de remarcat forma dezastruoasă a Craiovei, Urziceniului şi a Brăneştiului, prin evoluţii care le-au "asigurat" retrogradarea.




În plus, deşi a schimbat antrenori pe bandă şi a fost criticată de multe ori pentru jocul slab, Steaua este pe locul trei în clasamentul returului, la egalitate cu campioana Oţelul.Tot la capitolul rezultate bune în retur intră Târgu Mureş şi Pandurii. De remarcat că primele şase formaţii ale returului sunt şi primele şase din clasament, la finalul campionatului (nu în această ordine).

După cum se poate observa, meciurile de acasă au fost decisive pentru stabilirea ierarhiei finale, în special la vârful clasamentului. Asta pentru că primele patru locuri sunt identice atât în clasamentul partidelor de acasă, cât şi în cel final.