sâmbătă, 21 mai 2011

LIGA 1 ÎN CIFRE. În ce clasamente sunt primele Vaslui, Dinamo şi Rapid. DE CE MERITĂ OŢELUL TITLUL

Oţelul merge direct în grupele Ligii Campionilor, iar FC Timişoara - în preliminariile aceleiaşi competiţii. În Europa League merg FC Vaslui, Rapid, Steaua şi Dinamo. Retrogradează în liga secundă patru formaţii: Craiova, Urziceni (două foste campioane ale României), Brăneşti şi Sportul (două dintre formaţiile care au promovat la începutul acestei stagiuni)      Pentru început, să consemnăm rezultatele ultimei etape:

Târgu Mureş - U Cluj 0-2
Pandurii - FC Vaslui 0-1
Rapid - FC Braşov 1-0
CFR Cluj - Steaua 1-3
Brăneşti - Bistriţa 2-0
Craiova - Gaz Metan 1-2
Timişoara - Dinamo 4-1
Astra - Oţelul 0-1
Sportul - Urziceni 5-1









Notă 1. GD reprezintă golaverajul, adică diferenţa dintre golurile marcate şi cele primite.


Notă 2. Clasamentul adevărului reprezintă suma dintre punctele pierdute acasă (se acordă 0 puncte pentru victorie, -2 pentru egal şi -3 pentru înfrângere acasă) şi cele câştigate în deplasare (se acordă +3 puncte pentru victorie, +1 pentru egal şi 0 pentru înfrângere în deplasare). Dacă o echipă are plus la adevăr, înseamnă că a câştigat mai multe puncte în deplasare decât a pierdut acasă şi vice-versa. Cu cât o echipă are mai multe puncte la adevăr, cu atât este mai sus şi în clasamentul general şi vice-versa.


Notă 3. În cazul egalităţii de puncte, două echipe sunt departajate după rezultatele din meciurile directe.

Notă 4. Sportul va începe sezonul viitor de Liga a II-a cu penalizare, deoarece nu a reuşit să îndeplinească baremul impus, de 25 de puncte.

Astfel, Oţelul merge direct în grupele Ligii Campionilor, iar FC Timişoara - în preliminariile aceleiaşi competiţii. În Europa League merg FC Vaslui, Rapid, Steaua şi Dinamo. Retrogradează în liga secundă patru formaţii: Craiova, Urziceni (două foste campioane ale României), Brăneşti şi Sportul (două dintre formaţiile care au promovat la începutul acestei stagiuni). Ar mai fi de remarcat că Universitatea Cluj s-a clasat înaintea concitadinei CFR.
Iată, mai jos, tabelul rezutatelor complete din această ediţie a Ligii I:Notă 1. Pe linie sunt meciurile jucate de echipe acasă, iar pe coloană - în deplasare.


Notă 2. VIC este Brăneşti, pentru a nu se confuda cu BRA care este Braşov.
În urma studierii rezultatelor, reies câteva aspecte foarte interesante. În primul rând, din totalul de 306 meciuri, gazdele au câştigat 142 de partide (46,4%), oaspeţii - doar 73 (23,8%), în timp ce 91 de partide s-au încheiat la egalitate (29,7%). Se spune că, în general, că un campionat este cu atât mai puternic cu cât se obţin mai multe victorii în deplasare.
În al doilea rând, în doar 42 din 153 de cazuri (27,5%) o echipă a reuşit să se impună de două ori (atât în tur, cât şi în retur) contra unei alte formaţii.
Spre exemplu, Oţelul nu a reuşit să învingă de două ori decât pe Astra, Craiova, Urziceni şi Sportul, ultimele fiind trei dintre cele patru echipe retrogradate ("dubla" cu Pandurii nu a fost inclusă, deoarece un succes a venit din decizia comisiilor).
Timişoara le-a bătut doar pe CFR şi Sportul de două ori.
Vasluiul a bătut de două ori pe Dinamo, Pandurii, Craiova, Brăneşti şi Sportul (ultimele 3 - retrogradate).
Rapidul şi-a asigurat în mare măsură locul de Europa League învingându-şi de câte două ori contracandidatele de la Gaz Metan şi CFR, la care se mai adaugă U Cluj.
Dinamo a bătut de două ori rivala Steaua, dar a pierdut ambele meciuri cu U Cluj, unde activează mai mulţi foşti dinamovişti.
Steaua a câştigat de câte 5 ori ambele partide disputate în compania unei formaţii, la fel şi Dinamo.
Gloria, Urziceni şi Sportul nu au bătut pe nimeni de două ori.


INFOGRAFIC - CINE PE CINE A BĂTUT ÎN LIGA I    În infograficul de mai jos se poate observa cum s-au bătut între ele echipele din Liga I. Se poate porni de la oricare echipă, în sensul acelor de ceasornic, fiecare echipă învingând-o (într-un meci) pe următoarea. Spre exemplu, Rapid a bătut pe Timişoara, Timişoara pe Vaslui, Vaslui pe Oţelul, ...., Sportul pe Rapid.    CLASAMENTE DUPĂ CRITERII RELEVANTE
Mai jos, vă prezentăm şase clasamente considerate relevante de noi: clasamentul turului şi al returului, clasamentul meciurilor jucate acasă şi în deplasare, respectiv al golurilor marcate şi primite.De precizat că la capitolul "clasamentul turului" am inclus şi prima etapă din retur, pentru că aceasta s-a disputat înainte de pauza competiţională şi, deci, reflectă forma de atunci a echipelor.
Aici ar fi de remarcat numărul foarte mic de victorii (în special în subsolul clasamentului). Urziceni nu a câştigat niciuna din cele 17 deplasări.
Interesant este că, atât în clasamentul golurilor marcate, cât şi în cel al celor primite, ordinea este foarte diferită faţă de clasamentul final.




De remarcat că singura echipă care este lider în mai mult de unul dintre cele şase clasamente (tur, retur, acasă, deplasare, goluri marcate, goluri primite) este Oţelul (campioana turului, a meciurilor jucate acasă şi a celor din deplasare). Astfel, deşi nu au nici cele mai multe goluri marcate, nici cele mai puţine primite, gălăţenii sunt primii atât la meciurile jucate acasă, cât şi la cele din deplasare. Asta îi face cea mai eficientă echipă şi, deci, o campioană meritorie. Timişoara, locul doi din Liga I, nu este prima în niciun clasament parţial, dar este pe locul doi în patru dintre ele.


De cealaltă parte, Sportul este pe ultimul loc doar într-unul din cele şase clasamente (tur), dar rezultatele dezastruoase din tur au tras-o în jos şi au "condamnat-o" la ultimul loc. Similar, Urziceniul este ultima atât la goluri marcate, cât şi la goluri primite, dar nu şi în clasamentul final.

Iar acum, odată cu terminarea campionatului, gândurile echipelor din partea superioară a clasamentului se mută către cupele europene, motiv pentru care vă întrebăm care dintre ele credeţi că va părăsi prima competiţia în care va fi angrenată (Oţelul este ultima în sondaj pentru că este calificată direct în grupele Ligii Campionilor - deci are minimum şase meciuri asigurate - şi este greu de crezut că va părăsi prima cupele euorpene).




Observăm că, deşi acesta a fost unul dintre cele mai echilibrate campionate din ultimii ani, ordinea de după tur a primelor patru clasate s-a păstrat şi după retur. De asemenea, primele opt echipe au rămas aceleaşi şi la jumătatea, şi la sfârşitul întrecerii interne (chiar dacă nu în aceeaşi ordine).

Aici ar fi de remarcat forma dezastruoasă a Craiovei, Urziceniului şi a Brăneştiului, prin evoluţii care le-au "asigurat" retrogradarea.




În plus, deşi a schimbat antrenori pe bandă şi a fost criticată de multe ori pentru jocul slab, Steaua este pe locul trei în clasamentul returului, la egalitate cu campioana Oţelul.Tot la capitolul rezultate bune în retur intră Târgu Mureş şi Pandurii. De remarcat că primele şase formaţii ale returului sunt şi primele şase din clasament, la finalul campionatului (nu în această ordine).

După cum se poate observa, meciurile de acasă au fost decisive pentru stabilirea ierarhiei finale, în special la vârful clasamentului. Asta pentru că primele patru locuri sunt identice atât în clasamentul partidelor de acasă, cât şi în cel final.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu